Az Angyali bejgli 2020-as sikere után 2021-ben is Urbán Ildikó hozta el a Magyar Cukrász Ipartestület bejglikre meghirdetett versenyéről az ínyenc kategória fődíját.
Tavaly a zöld diós, fahéjas, szegfűszeges Angyali bejgli után most az Advent gyöngye névre keresztelt alkotása érte a legtöbb pontot, ezzel kiérdemelte az Auguszt Elemérről elnevezett különdíjat.
Megkértük Ildikót, hogy árulja el az idei bejglijének a titkát.
Elárulta, olyannyira, hogy még a műhelyébe is beengedett bennünket, sőt, néhány munkafázist is megmutatott.
Ennek a bejglijének az alapját is a pozsonyi tészta adja. Tölteléke franzsipán tészta – vaj, cukor, tojás, mandulaliszt keveréke –, amibe Irsai pálinkában áztatott aszalt vörös áfonyát, fekete szezámmagot, és egy csipetnyi fahéjat tett.
Miért pont a különleges kategóriát célozza meg ezeken a versenyeken, tettük fel a kérdést. Mert úgy gondolta, hogy a klasszikus diós és mákos kategóriában nem tudna olyan különlegességet alkotni, amivel eredményt tudna elérni. “Nagyon fontos, hogy tartsuk a hagyományokat, de egyre nagyobb igény van a klasszikus kategóriák mellett az újra, valami különlegesre”, mondta.
Nagyon szereti a bejglit készíteni, ahogy fogalmazott, a szíve csücske, mert számára a karácsony közeledtét is jelenti. Már hetekkel ezelőtt elkezdték a versenyre való felkészülést a próbasütésekkel, aminek meg is lett az eredménye.
“Nagyon meglepett, és nagy örömmel töltött el, hogy mi nyertük az ínyenc kategória aranyérmét”, jelentette ki az eredménnyel kapcsolatban.
A bejgli már kapható az Ildikó Cukrászdában, csakúgy mint a tavalyi Angyali bejgli, amire megéri visszakóstolni, de aki a hagyományosat részesíti előnyben, választhat zserbósat, szilvásat, narancsosat, meggyes-mákosat is.