Menu
in

Változások SUP használatában a Körös-holtágon

Az elmúlt évben egyértelműen szabályozásra került a SUP-ok Körös-holtágon történő használata. A rendőrség tartott egy tájékoztatót, ellenőrizte a mentőmellények használatár, de a figyelmeztetésen túl nincs tudomásunk pénzbüntetés kiszabásáról.

A közelmúltban változott a a vízi közlekedés rendjéről szóló 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet.. A 4.07 cikkely alatt a csónak és a vízi sporteszköz használata kimondja, hogy a

  1. A menetben lévő csónakban tartózkodóknak – a csóváló evezést (védlizés), sporthorgászatot, csáklyázást vagy más munkát, egyéb, a sportág sajátosságainak megfelelő tevékenységet végző személy kivételével – tilos állni.
  2. A csónak vezetője a beszállás előtt köteles meggyőződni arról, hogy a csónakban helyet foglaló személyek tudnak-e úszni, és azok nyilatkozata, továbbá az e Szabályzat rendelkezései alapján a mentőfelszerelés elhelyezéséről, továbbá alkalmazásra való készenlétéről köteles gondoskodni.
  3. Vízen lévő csónakban tartózkodó, úszni nem tudó vagy az 1. pontban felsorolt tevékenységet végző, valamint a 14. életévét be nem töltött személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő személy köteles mentőmellényt viselni. Emberi erővel hajtott vízi sporteszközön, ha a használó 14. életévét betöltött úszni tudó személy, legalább úszást segítő mellény vagy biztonsági bokapánt (leash) viselése kötelező.

Azaz a mellény viselése csak 14 év alatt kötelező, 14 év felett elegendő a bokapánt, vagy úszás segítő eszköz.

Exit mobile version